TheWay Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 (edited) Drodzy Operatorzy! Z przyjemnością zapraszam was do zapoznania się z nadchodzącymi zmianami w ostatnim patch’u przed startem Zamkniętych Beta Testów! WAŻNE! Gra ruszyła na DX 11 i Unity 5.6. Dzięki temu odblokowały się nowe możliwości związane z grafiką, optymalizacją i nową funkcjonalnością, lecz z powodu zmiany mogą się pojawić pewne problemy. Będzie wipe! Nowy Launcher, który zawiera w sobie: Nowy wygląd; Wyświetla najnowsze informacje i filmy z głównej strony; Pokazuje ważne i krytyczne komunikaty na swojej głównej stronie; Przy jego użyciu gra może być aktualizowana, odpalana i minimalizowana; Wyświetla przydatne linki do strony i profil; Dodano: 1. System ubezpieczeń: Przed wejściem na rajd lub w stash’u, możecie wybrać sprzęt, który ma zostać ubezpieczony na najbliższy rajd; Ubezpieczony sprzęt zostanie wam zwrócony, tylko jeśli ktoś go nie wyniesie z lokacji; Ubezpieczanie nie pozwala na dublowanie przedmiotów czy robienie na tym pieniędzy; Możliwość do wejścia na rajd w dogodnym czasie; Format wyświetlania godziny jako 24, a nie 12; Czat główny; Adaptacja interfejsu dla różnych rozdzielczości; Nowa animacja biegania z pistoletami, bronią miotaną i bronią do walki w zwarciu; Nowe item’y, leki, przyszłe item’y związane z quest’ami; Nowe efekty wizualne i dźwiękowe strzelania, lotu pocisku i uderzenia kuli; Możliwość ponownego dołączenia do rajdu, jeśli utraciliście połączenie; Dodano imię postaci, która was zabiła w statystykach po rajdzie; Dodano animację sprawdzania trybu ognia (ALT+B) 2. Bronie: H&K MP5 i zestaw modyfikacji MP5SD; 3. Modyfikacje broni: MFI HK uniwersalny uchwyt na celownik z szyną Picatinny; Celownik kolimatorowy Cobra EKP-8-02 do zamontowania na szynie Picatinny; Celownik kolimatorowy Cobra EKP-8-02 na uchwycie typu dovetail; Adapter do uchwytu typu dovetail Axion; Viking Tactical UVG taktyczny chwyt; Kolba Troy M7A1 PDW; Celownik kolimatorowy Aimpoint Micro T-1; Adapter do instalacji celownika kolimatorowego Aimpoint Micro T-1; Rękojeść TAPCO SAW-Style do AK; Kolba UBR GEN2; Kolba MFT BUS; Hamulec wylotowy PWS CQB 74 5.45X39; Hamulec wylotowy PWS CQB 5.56X39; Tłumik dźwięku SKS 7.62x39; Tłumik dźwięku AKM 7.62x39; Szyna UTG SKS SOCOM; 3. Sprzęt: Kamizelka UMTBS Scout Shooter 6sh112 (aktualnie brak dedykowanego modelu); Kamizelka Alpha(aktualnie brak dedykowanego modelu); Item’y, które możecie znaleźć na mapie nie zostały tutaj wypisane, jest to trochę przedmiotów do wymian z handlarzami i quest’ów; Implementowana optymalizacja: System animacji; Interfejs gry; Zmiana metody renderowania klatek/sek; Optymalizacja czasu doczytywania się obiektów; Zmiany w AI: Boty potrafią biegać; Boty od teraz będą mogły strzelać ogniem ciągłym, o ile ich broń na to pozwala; Boty mogą teraz rzucać granaty, o ile je posiadają w kieszeniach; Dodano nowe patrole botów na lokacjach Woods i Customs; Losowe boty nadal zatrzymują się podczas patrolów; Boty od teraz będą uciekać za osłonę, jeśli ich przeciwnik będzie miał nad nimi przewagę; Boty celują w oparciu o sprzęt; Naprawione: Bug, który mógł powodować przyjecie podwójnych obrażeń od jednej kuli; Bug, który powodował rany obu nóg, gdy trafiona została tylko jedna z nich; Bug, który pozwalał podczas czołgania przenikać przez ściany; CTRL+kliknięcie do przenoszenia przedmiotów na sprzedaż, które bugowało ekran handlu; Bug, który pozwalał na przypisywanie przedmiotów do slotów(4,5,6,…), które po przeniesieniu do stash’u i z powrotem do ekwipunku były nadal aktywne, pomimo nie przebywania w dostępnych do użycia miejscach; Bug, który powodował brak widzenia rąk jako Scav; Bug, który powodował oślepienie latarką jej właściciela, tak samo jak bug, który sprawiał, że kropka lasera była widoczna pomimo niewidocznej wiązki; Bug, związany z tworzeniem markerów na mapie; Efekt ogłuszenia po eksplozji granatu działa teraz poprawinie. Morfina od teraz działa; Naprawiono problem z handlowaniem, nie pozwalał na sprzedaż niektórych medykamentów; Zmiany: Zmieniona została mechanika trafień nożem, teraz jeśli ostrze natrafi na postać lub przeszkodę, to ten moment jest uznawany za cios; Zmieniono balans leków, środków medycznych i dodano nowe apteczki; Zmieniono balans ekonomii, teraz handlarze opierają się głównie na handlu wymiennym; Dodano nowego handlarza, który kupuje i sprzedaje za dolary, w oparciu o kurs walut; Zmieniono rozmiar plecaka Scav z 4x4 na 4x5, zwiększono jego bazową cenę; Zmieniono liczbę slotów zajmowanych przez „kamizelkę rybacką” z 3x3 na 2x3; Liczba slotów dostępnych w „kamizelce rybackiej” została zmieniona z 2x1, 2x1, 1x1, 1x1, 2x1, 2x1 na 1x1, 2x1, 2x1, 1x1; Usunięto mechanizm zwalniania zamka w Saidze. Model zaprezentowany w grze go nie posiada; Dodano kolizję postaci; Zmieniono szansę na pojawienie się loot'u; Zmniejszono konsumpcję energii w trakcie sprintu i drganie rąk podczas celowania na kucaka i na leżąco. Edited June 27, 2017 by TheWay Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinis88 Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 Halo... Pan Praporowi? Czy to Pan?! Nie poznaje Pana!!! Oj... Takich zmian nie było jeszcze, ekonomię trzeba szlifować od nowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prorok_ Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 A Tadeusza waść widział? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinis88 Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 7 minutes ago, Prorok_ said: A Tadeusza waść widział? Yup nawet się zastanawiałem ki czort... Czy to jakiś ukłon w stronę naszej społeczności? Może emisariusze coś wiedzą 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dastro Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 @TheWay Launcher sam się zaktualizuje razem z grą czy muszę wywalić wszystko co mam teraz i pobrać wszystko od podstaw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwrob Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 Musisz pobrać nowego launchera ze swojego konta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 Instalacja na czysto jest niezbędna - zresztą stosowna informacja na ten temat pojawia się również w nowym launcherze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dastro Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 (edited) Heh, ciekawa reakcja mojego Windowsa na launchera którego własnie pobrałem:http://prntscr.com/foup5thttp://prntscr.com/foupu3http://prntscr.com/fourq9 Jak ktoś ma podobny problem to po prostu wyłączyć zapory i antywirusa po czym uruchomić jako administrator i zignorować zagrożenie po tym pójdzie bez przeszkód. EDIT: Servery z grą do pobrania cud miód, pobrałem grę w 10 sekund na pełnym łączu, lol. Edited June 27, 2017 by Dastro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kmieciu Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 Nie wiem jak u was, ale u mnie często buguje się broń podczas przeładowania będąc na ekranie ekwipinku. Broń zaczyna migać, a do tego blokuje się pierwszy slot w kamizelce, do którego miał trafić magazynek. Co ciekawe, da się zmienić broń na pistolet i kontynuować rozgrywkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinis88 Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 Niestety nie zagrałem wczoraj ani jednego rajdu, podczas którego nie zbugowałby się przynajmniej jeden slot kamizelki/kieszeni. Trochę kiepska sprawa, ale mam nadzieję, że akurat to jest proste do naprawienia i poprawią to w jakimś hotfixie. Co do przeładowania - nie robię tego w ekranie ekwipunku, więc takiego problemu nie zaobserwowałem. Natomiast jestem ciekaw co sądzicie o nowym systemie handlu? Na chwilę obecną jestem trochę rozwalony przez system - z jednej strony koniec ery fullgearów tuż po wipe, ale z drugiej strony szukanie mnóstwa śmieci, żeby kupić kedr czy aks jest trochę nie ten tego... zwłaszcza, że wymiana barterowa nie wpływa na na levelowanie handlowca (z tego co zaobserwowałem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emn Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 to oni wycofali walutę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 U mnie z kolei problemy z ładowaniem naboi do magazynków lub rozładowanie magazynków z broni w trakcie gry w menu ekwipunku - zawiesza się cały proces i trwa w nieskończoność, nie można wtedy korzystać z posiadanej w rękach broni... Naturalnie zgłosiłem w stosownym temacie i Wam też to polecam: Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinis88 Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 31 minutes ago, Smok_91 said: to oni wycofali walutę? Nie wycofali, ale bardzo ograniczyli jej rolę. Na pierwszym lvl Prapora możesz za ruble kupić tylko Makarova i (chyba 226), ale żeby dostać zwykłego aks potrzebujesz (z pamięci walę): 5x zippo, 5x dry fuel, 1x gun powder... W trakcie wczorajszych rajdów znalazłem jedno opakowanie dry fuel do Kedra z kolei potrzeba soku jabłkowego (sic!) i jeszcze jakieś durnoty. Jest jeszcze Klin, za którego musisz zapłacić 2x body do MP133... gorzej jest z kolei z magazynkami do tych PMów bo te z kolei są warte 4x Lucky Strike albo 4x Winston Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraj4n Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) W sumie to ten barter ma sens, no bo w końcu Tarkov to miasto szarganie konfliktem zbrojnym, wszystko rozkradzione, to i handlarz musi mieć skądś towar. Ale barter polega na tym że przedmioty obu stron są mniej więcej tej samej wartości. Mogliby zrobić coś w stylu: Ja wymagam AKM, ty potrzebujesz dużo petów, to dam ci dwie paczki i żeby podbić wartość, to jeszcze kartę graficzną i złoty łańcuch. Mogliby losowo dać handlarzom przedmiot którego potrzebują, ten przedmiot byłby więcej warty dla nich i opylilibyśmy np. Łańcuch za więcej niż zwykle. I zmienialiby te przedmioty gdyby np. Handlarz dostał 1000 sztuk tego przedmiotu itp. Edited June 28, 2017 by Kraj4n EDIT Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssApple Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) Dalej zostal problem "bugujacej" sie zlutowanej amunicji i "kratek" w wszystkim, kamizelki, kontenerek itp. Z black screnem i wywalaniem do zamarznietego pulpitu podczas ladowania mapy juz sobie z tym poradzilem, jest jakis brak kompatybilnosci nowego Unity z sterownikami od AMD, rozwiazanie: przelaczyc ustawienia predefinowane w profilach na: Optymize Performance (Balance i Optymize image Quality wysypuje gre) Jesli idzie o nowy engine, jest duzo lepiej z wydajnoscia RX480/4GB ustawienia high: menu 190fps, na mapach: Factory 50/100fps (srednio 65fps), Woods 60/100fps (srednio 75fps), no ale Customs spadki nawet do 40fps max tez kolo 100fps (srednio 60fps). Liczba klatek na wszytkich mapach zmienia sie drastycznie zaleznie od tego gdzie wdanym momencie sie znajdujecie na mapie, optymalizacja map nie dokonca jeszcze jest gotowa. Niema juz tego szarpania i zacinania postaci na moment tak upierdliwego podczas grania. Ile ramu? tyle samo co w poprzednim paczu lub wiecej, minimum Factory 9GB i Customs 10GB (Woods nie sprawdzilem) Ale obserwuje to samo co w poprzednim paczu: im wiecej masz rzeczy w stashu tym wiecej to obciaza ram i gre, tez cos nie do konca poprawione, wiec tego ramu moze bedzie trzeba jeszcze wiecej od porzedniej wersji majac pelny stash ekwipunku. To tyle na szybko, jak ktos ma RX od AMD to prosze o info jak uniego dziala karta z nowa wersja EfT. ps. RX580 kupil bym, ale dzieki "kopacza " BTC niema nigdzie, a mojego RX480 biora od reki za cene nowego RX580 Edited June 28, 2017 by AssApple 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kmieciu Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) Na faktorce zupełnie nie czuć gdy ktoś wchodzi i wychodzi z mapy. Spadki FPS są mało wyczuwalnie. Na customsach trochę czuć gdy wychodzą z mapy, ja mam zawsze włączony detektor zwany "fps 1" ;-) Ten system barteru to wymyślił chyba sam Nikita Buyanov (który nigdy nie grał w EFT). Po kiego grzyba mam ciułać jakiś szmelc żeby wymienić go na magazynki do PM, AK74u czy Kedra, skoro wystarczy kilka minut na faktorce żeby się obłowić w postawowy sprzęt.? Już po jednej sesji gry mam więcej pistoletów i strzelb niż mi potrzeba. Ten system ubezpieczeń też trochę z tyłka. Przyda się tylko w przypadku gdy wybijesz wszystkich graczy na mapie i przypadkowo zginiesz od scava. W przeciwnym razie na 100% ktoś skroi twoją broń i najlepszy sprzęt. Edited June 28, 2017 by Kmieciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiano Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 @Kmieciu poziom botów chyba też Nikita ustawiał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kmieciu Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) 3 minutes ago, Damiano said: @Kmieciu poziom botów chyba też Nikita ustawiał No właśnie z botami dziwna sprawa. Wszyscy płaczą jakie są przegięte. A mi się po patchu gra łatwiej niż przed. Do tego miałem 2 tygodnie przerwy. Wczoraj (dzisiaj) grałem do 1:30 w nocy, ledwo przytomny i w ostatniej grze na faktorce ubiłem 14 scavów (i jednego Beara). Nawet nie wiedziałem, że tyle ich może się zrespić. Przed patchem nigdy nie widziałem więcej niż 9. Broń wydaje się jakaś osłabiona. Kilka razy przyjąłem strzał ze strzelby na klatę i przeżyłem mimo braku pancerza . Czasami nawet nie zarejestrowało obrażeń... Edited June 28, 2017 by Kmieciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiano Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) @Kmieciu na Customie grałeś ? Edit. Boty których nie da się zabić. Bot strzela przez wszystko co się da mimo, że ty go nawet nie widziałeś. Boty biegają jak by miały ADHD. ( w sumie spoko sprawa ale powinni im staminę dodać ) Boty nawalają full auto ze 100 metrów. Edited June 28, 2017 by Damiano Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz83 Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 Jednym zdaniem było lepiej przed Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kmieciu Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 1 minute ago, Damiano said: @Kmieciu na Customie grałeś ? Grałem, ale z botami się dużo nie strzelałem . Albo zabijałem je pierwszą serią, albo ubili mnie gracze, albo grałem Scavem i boty mnie ignorowały... do czasu gdy kończyłem je strzałem w potylicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiano Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) @Kmieciu Zobacz sobie post wyżej bo dodałem tam trochę rzeczy i zapomniałem dodać, że boty obracają się w mniej niż 0,5 sekundy a jak cię zobaczą to albo zabiją cię jednym strzałem albo zaczną cię rush'ować . Edit. Zapomniałem dodać, że tak jak już gdzieś pisałem lubię jak walka z botami jest trudna. Po patchu też da się zabić boty no ale bez przesady aktualnie mam spoko gear ale dopóki nie będzie jakiegoś hotfix'a to z pewnością nie wezmę go na raid bo wiem jak to się skończy walcząc z przeciwnikiem, który wszystko wie. Edited June 28, 2017 by Damiano Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssApple Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 (edited) 38 minutes ago, Kmieciu said: No właśnie z botami dziwna sprawa. Wszyscy płaczą jakie są przegięte. A mi się po patchu gra łatwiej niż przed. Do tego miałem 2 tygodnie przerwy. Wczoraj (dzisiaj) grałem do 1:30 w nocy, ledwo przytomny i w ostatniej grze na faktorce ubiłem 14 scavów (i jednego Beara). Nawet nie wiedziałem, że tyle ich może się zrespić. Przed patchem nigdy nie widziałem więcej niż 9. Broń wydaje się jakaś osłabiona. Kilka razy przyjąłem strzał ze strzelby na klatę i przeżyłem mimo braku pancerza . Czasami nawet nie zarejestrowało obrażeń... Booty sa okej, maja grac jak gracze i tak im to wychodzi. To nie Quake z 90lat Po wprowadzeniu kolizji na boty wystarczy toporek, byle bieganie twojemu "chlopkowi" nie skanczylo sie dwa metry przed botem bo wtedy jest faktycznie przerabane @Damiano "Boty nawalają full auto ze 100 metrów" a gracze tego nie robia? @Damiano "Bot strzela przez wszystko co się da mimo, że ty go nawet nie widziałeś" ale on cie widzial, gracze tez tak robia czesto, na customs zawsze byl tam jeden bot co cie zobaczyl raz i juz strzelal za kazdym racem w twoja pozycje nawet jak cie nie widzial (miedzy "hotelem robotniczym" a skrzyzowaniem z autobusem). Edited June 28, 2017 by AssApple Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiano Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 @AssApple pokaż mi gracza, który nawal full auto ze 100 metrów z AKN i trafia wszystkie pociski mimo, że nie widzi celu bo zasłaniają mu go krzaki i drzewa Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssApple Posted June 28, 2017 Share Posted June 28, 2017 Just now, Damiano said: @AssApple pokaż mi gracza, który nawal full auto ze 100 metrów z AKN i trafia wszystkie pociski mimo, że nie widzi celu bo zasłaniają mu go krzaki i drzewa Jak ustawisz odleglosc renderowania na minimum, to traw konczy sie 10m od ciebie, nie wspominajac o 100m > wiem cieszka jest teraz karjera "bambika" na Customs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts