Reconic Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Uciekinierzy, Zalecamy Wam, zastosowanie autoryzacji dwuetapowej dla wszystkich użytkowników, w celu zapewnienia bezpieczeństwa waszych kont. Zdjęcie wykonane przez WillerZ 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrivateLogin Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Wyciekły dane ? szkoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheWay Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 1 hour ago, PrivateLogin said: Wyciekły dane ? szkoda. Jedynie informujemy użytkowników, że istnieje taka opcja i ją zalecamy (tak samo jak zaleca tego każdy inny serwis), oczywiście jeśli nie chcesz ich używać, Twoja wola, drogi Użytkowniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
epvpjkmd Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Czyli wyciekły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 W moim wypadku nie obeszło się bez kolejnej zmiany hasła, dwa dni pod rząd dostawałem na skrzynkę spam, że ktoś próbuje zresetować moje hasło, sytuacja zatrzymała się dopiero po zmianie hasła co i Wam radzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 @TheWay Nie no, bankowo jest jakaś dziura w zabezpieczeniach bo mam nowe hasło dzisiaj zmieniane i ponownie dostałem do tej pory 5 e-maili, że niby próbuję zresetować hasło - panowie, coś jest zdecydowanie nie tak w tym momencie! Niestety nie mogłem edytować poprzedniego posta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheWay Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 @caleb59 Aby mail został wysłany wystarczy w rubryce przypominania hasła podać nick, na Twój mail następnie przychodzi o tym wiadomość. Aby ktoś mógł z tego skorzystać to, tak jak w każdym serwisie, haker musiałby włamać Ci się na adres mail, tak jak Ci podawałem w wiadomości. Nie masz się czym martwić, o ile nie obawiasz się swoich zabezpieczeń na skrzynce. Polecam tam również używać dwustopniowego, wtedy bez Twojej wiedzy nic nie ma prawa się wydarzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrivateLogin Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 https://gyazo.com/9aa8917e4c635d6f5dc712030ea5bb1e coś jest na rzeczy.... a to mi wytłumaczycie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheWay Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 @PrivateLogin Tak jak podałem wyżej i jak jest podane w wiadomości, którą dostałeś jest to nieszkodliwe. Każdy może poprosić o reset konta i wtedy taka wiadomość jest wysyłana. Wysłałem informację o tym, że dostajecie te wiadomości w takiej ilości, jednak tak jak podaję jest to nieszkodliwe, o ile nie dostaniecie włamu na wasze skrzynki, ale wtedy nic nie pomoże, sam raz tego doświadczyłem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 (edited) Skoro to nie zabezpieczenia to ktoś sobie chyba ustawił jakiegoś bota i próbuje dostać się na losowe konta losowych osób ale skoro to działa tak jak piszesz @TheWay to nie wiem jaki w tym cel ma osoba atakująca - chyba zakłada, że ktoś nie ma włączonej weryfikacji dwuetapowej i wtedy takie konto zostanie przejęte. Na szczęście inne hasło tutaj, inne na skrzynce i w obu wypadkach mam włączoną weryfikację dwuetapową ale tego typu e-maile i tak denerwują - tak jak wczoraj - miałem 27 wiadomości, dzisiaj kolejne 8 i jest to po prostu irytujące a nie dodam wiadomości od systemu BSG do spamu bo kiedyś przyjdzie coś ważnego to wtedy nawet takiej wiadomości nie zobaczę. Dzięki za zgłoszenie sprawy gdzie trzeba! Edited July 8, 2018 by caleb59 Link to comment Share on other sites More sharing options...
K4MP3R Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 Jestem ciekawy jak duża jest skala "problemu" (na razie chyba nie można tego nazwać problemem?). Też dostałem od wczoraj dwie wiadomości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
junx Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 A u mnie nic, teraz jak i podczas pierwszej "akcji". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koyek Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 14 hours ago, K4MP3R said: Jestem ciekawy jak duża jest skala "problemu" (na razie chyba nie można tego nazwać problemem?). Też dostałem od wczoraj dwie wiadomości. Ja też dostałem, więc raczej nie są to pojedyncze przypadki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woterl Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 17 hours ago, TheWay said: Aby mail został wysłany wystarczy w rubryce przypominania hasła podać nick Zamiast nicku powinien być jedynie adress email. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 (edited) Dzisiaj już na skrzynce mam 32 próby resetowania mojego hasła - komedia! Propozycja kolegi wyżej wydaje się mieć sens... @TheWay ewentualnie ustawić jakiś cool down lub limit na próby resetowania hasła do np. 3 prób a potem blokada na 24h na reset hasła, może Captcha by wyeliminować boty? Edited July 9, 2018 by caleb59 Link to comment Share on other sites More sharing options...
woterl Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 @TheWay Czemu ze strony studia BSG nie ma żadnego oświadczenia na temat zaistniałego problemu? Te emaile podchodzą już pod SPAM od rana ponad 20 wiadomosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koyek Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Szczególnie, że taka akcja nie jest jakimś przypadkiem. Konta z EoD dostają 10-20 razy więcej wiadomości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
K4MP3R Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Dzisiaj dostałem kolejne 15 wiadomości. Mam pewne obawy że to ma jakiś większy cel niż zasypanie nas spamem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koyek Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 W ramach asekuracji zabezpieczcie sobie potwierdzenia zakupu, bo one mogą być jedyną podstawą do odzyskiwania kont. Pewnie nic więcej z tego nie wyjdzie, ale lepiej dmuchać na zimne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Ale tak nie może być, ze userzy przez kilkanaście dni będą dostawać spam na skrzynkę z prośbami o reset hasła. Moim zdaniem najlepiej by było jakby został wprowadzony system Captcha, który powinien zakończyć tego typu akcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
K4MP3R Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Albo jeden reset dziennie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
caleb59 Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Uwaga! W oficjalnym temacie w angielskim dziale "techsupport" zasugerował mi zmianę hasła! Link to comment Share on other sites More sharing options...
woterl Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 15 minutes ago, caleb59 said: Uwaga! W oficjalnym temacie w angielskim dziale "techsupport" zasugerował mi zmianę hasła! Jaka firma taki tech support. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheWay Posted July 9, 2018 Share Posted July 9, 2018 Panowie, mówiłem, że sprawę zgłosiłem, to proszę nie piszcie ciągle o tym samym. Problem nie jest globalny, nikt inny tego nie zgłasza poza polskim community, ale sprawa jest rozpatrywana. Tak jak mówiłem wcześniej jest to nieszkodliwy spam, nie martwcie się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinis88 Posted July 10, 2018 Share Posted July 10, 2018 Sprawdzam dzisiaj prywatną skrzynkę i proszę... też dwa maila dotyczące resetu konta. Aż się zalogowałem z pracy, żeby sprawdzić czy mam włączoną weryfikację dwuetapową i faktycznie - mam włączone pytanie bezpieczeństwa. Rozumiem, że mogę być spokojny, ale z drugiej strony mega dziwnie to wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts