Mr_Puddin Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 (edited) Witam, Posiadam ASUS STRIX I7 8650H 32gb GTX 1060 6gb . Po jakiś durnych aktualizacjach tarkow mi chodzi tylko na 40 fps-ach. Czego bym nie zmienił w ustawieniach to liczba klatek się nie zmienia. Próbowałem ustawień max low i max high nic to nie dało nawet jak rozdzielczość dam na minimum to dalej mam tylko 40 fps. Próbowałem też cofnąć sterowniki GTX nvidy ale to też nie pomogło a w skrajnym przypadku było jeszcze gorzej. Może ktoś zna ten problem i go rozwiązał. Proszę o POMOC Edited January 16, 2019 by MINDBLOWER Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forien Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 (edited) Problem nie jest z kartą, tylko z procesorem. Na tej karcie spokojnie możesz mieć płynne ponad 60 klatek w rozdzielczości 1080p, ale stopuje Cię procesor. Jaki masz? EDIT: A ok, nie jestem miłośnikiem rynku mobilnego, więc nie zauważyłem, że podałeś. Tyle, że nie mogę znaleźć specyfikacji dla "i7-8650H". Najbliżej znalazłem i7-8750H, który za ciekawie nie wypada z podstawowym zegarem 2.2 GHz. Nie mam pojęcia, czy da radę go podkręcić, a to i tak jeszcze nie ten procesor, który wymieniłeś. W skrócie: laptopy do gier to mit. Nawet jak dają radę, to w tej samej cenie złożysz mocniejszego PC. EDIT2: spróbuj w ustawieniach windowsa ustawić Tarkova jako aplikację "high performance" (wysoka wydajność), może to zwiększy nakład sprzętu. Ale ponownie - nie jestem miłośnikiem rynku mobilnego Edited January 16, 2019 by Forien Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafir1978 Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 Jesli masz tylko 40 fps, a przeinstalowywales sterowniki to problem moze tkwi w programie powiazanym z grafika (podkrecanie, nagrywanie, etc.) Sprawdz ustawienia sterownikow (vsync itp) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnupGogg Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 undervlt proca + obczajka jak dziala przy +80 stopniach(czy nie zmniejsza sie czestotliwosc) Problemu w obrebie proca, nie grafy prawdopodobnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafir1978 Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Rozumiem, że autor nie może przeskoczyć magicznej bariery 40 fps? Gdyby procesor Throttlował (przegrzewał się i zrzucał zegary) objawiało by się to spadkami klatek w momencie zrzucenia zegara(ogólnym freezem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forien Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 On 1/17/2019 at 2:37 PM, SnupGogg said: undervlt proca + obczajka jak dziala przy +80 stopniach(czy nie zmniejsza sie czestotliwosc) Problemu w obrebie proca, nie grafy prawdopodobnie 23 hours ago, szafir1978 said: Rozumiem, że autor nie może przeskoczyć magicznej bariery 40 fps? Gdyby procesor Throttlował (przegrzewał się i zrzucał zegary) objawiało by się to spadkami klatek w momencie zrzucenia zegara(ogólnym freezem). Też uważam, że throttling objawiałby się nagłym spadkiem fpsów, a nie stabilnie niskim poziomem. Jak na moje procesor właśnie nie wyrabia z powodu niskich zegarów (zgadywałbym 3.6GHz?) Ale dopóki OP się nie wypowie to możemy gdybać @MINDBLOWER Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnupGogg Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 3 hours ago, Forien said: Też uważam, że throttling objawiałby się nagłym spadkiem fpsów, a nie stabilnie niskim poziomem. Jak na moje procesor właśnie nie wyrabia z powodu niskich zegarów (zgadywałbym 3.6GHz?) Ale dopóki OP się nie wypowie to możemy gdybać @MINDBLOWER a)throttling nie koniecznie skutkuje freezem b)od pewnych zakresow temperatur, jest opcja systematycznego zmniejszania czestotliwosci, aby temperatura nie podnosila sie, bylo tak w przypadku pewnych lenovo. Zegar nie spada tylko od throttlingu, a sam throttling nie oznacza freeza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forien Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 12 minutes ago, SnupGogg said: a)throttling nie koniecznie skutkuje freezem b)od pewnych zakresow temperatur, jest opcja systematycznego zmniejszania czestotliwosci, aby temperatura nie podnosila sie, bylo tak w przypadku pewnych lenovo. Zegar nie spada tylko od throttlingu, a sam throttling nie oznacza freeza. A czy ja twierdzę, że skutkowałby freezem? Twierdzę, że gdyby problemem był throttling, to gra chodziłaby na wyższych fps na początku, a po chwili dopiero by fps spadły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
E2rd Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 ktor karta graficzna jest jako glowna ?? bo moze grasz na integrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
popcio2015 Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html Pobierz ten program i wyślij screena 1 strony, bo nigdzie nie można znaleźć informacji o tym procesorze (nawet na ark.intel), który jak było wspomniane wyżej prawdopodobnie ogranicza pozostałe podzespoły. Quote Komputer jest tak wydajny jak jego najsłabsza część. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Puddin Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Panowie tak jak mówiłem po aktualizacjach się osrało ale no następnych po nich jakieś 2 tygodnie naprawiło się samo i wszystko lata jak dawniej. Dzięki za wsparcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
livesky Posted May 26, 2019 Share Posted May 26, 2019 (edited) witam ja też mam problem i nie wiem co z nim zrobić, nie mam może potwora ale powinno mi to jakoś chodzić ponieważ kumpel ma trochę gorszy sprzęt, gtx660 2gb, intel i5-3470 i 16GB ram i ma stabilne 40 klatek, więc: posiadam gtx 770 4gb, intel i5-4570, 8gb Ram, dodam również że mam windowsa 7. Problem leży w tym że gdy jestem na mapie mam stabilne 60 fps ale gdy przejdę 50 kroków spada diametralnie do 11 fps i na tylu się trzyma. Ma ktoś jakieś rady, wytłumaczenia ? Dodam jeszcze że czasem działa jak powinno i mam stabilne 60fps Edited May 26, 2019 by livesky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szafir1978 Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 Ram się zapycha? Pokombinuj z ram cleanerem (w grze, ew.zewnętrzny) i plikiem wymiany (swap). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalurosu Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 On 1/16/2019 at 1:54 PM, MINDBLOWER said: Witam, Posiadam ASUS STRIX I7 8650H 32gb GTX 1060 6gb . Po jakiś durnych aktualizacjach tarkow mi chodzi tylko na 40 fps-ach. Czego bym nie zmienił w ustawieniach to liczba klatek się nie zmienia. Próbowałem ustawień max low i max high nic to nie dało nawet jak rozdzielczość dam na minimum to dalej mam tylko 40 fps. Próbowałem też cofnąć sterowniki GTX nvidy ale to też nie pomogło a w skrajnym przypadku było jeszcze gorzej. Może ktoś zna ten problem i go rozwiązał. Proszę o POMOC Wypróbuj ten przewodnik od naszego partnera Hummz21: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrivateLogin Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 1 hour ago, kalurosu said: Wypróbuj ten przewodnik od naszego partnera Hummz21: Główny Temat jest z Stycznia. Panie Kolego=_= Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalurosu Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 3 minutes ago, PrivateLogin said: Główny Temat jest z Stycznia. Panie Kolego=_= Nie ma ograniczeń czasowych, jeśli chodzi o pomoc ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts