Jump to content

Sprawdź czy ci pójdzie!

caleb59
 Share

Recommended Posts

Adamus - jeśli chcesz się i nas załamać zrób proszę testy na shoreline.

Z ciekawostek - od 4 rano dnia dzisiejszego gra potrafi zjeść u mnie cały ram (24 Gb) - 0 fps i 0 responsywności systemu.

4770k - 4.2 Ghz

gtx 1070

24 Gb ram

19 hours ago, szafir1978 said:

Adamus - jeśli chcesz się i nas załamać zrób proszę testy na shoreline.

Z ciekawostek - od 4 rano dnia dzisiejszego gra potrafi zjeść u mnie cały ram (24 Gb) - 0 fps i 0 responsywności systemu.

Boje się testować :) bo wyniki mogą mnie zniechęcić do odpalania gry. Chociaż nie wiem co bardziej mnie wkurza spadek FPSów czy dostawanie w tyłek od ludzi z fullgear-em i pewnie lepszymi pingami :) ale zabiorę się za testy i może będę miał chęci zrobić to profesjonalnie.

Wczoraj wieczorem zrobiłem sobie małą optymalizacje ustawień sieciowych (QUOS, IP6...) i zacząłem bawić się ustawieniami RAM (memory compresion off) co teoretycznie powinno pomóc w przyspieszeniu tarkova - nie miałem okazji jeszcze przetestować

Tak z pierwszych chaotycznych spostrzeżeń widzę, że przy obecnych ustawieniach GTX1070 wysysany jest na 100% przy procu na poziomie 50% - to trochę chore bo poza szaderami -ultra  większość wodotrysków wyłączona

Zapewne widziałeś na youtubie filmiki z optymalizacją tarkova i programem do czyszczenia RAM, może to by pomogło u Ciebie u mnie nie zauważyłem żeby 32GB schodziły całe ale za to strasznie mieli SSDkiem (tutaj muszę sprawdzić czy aby na pewno to przez tarkova czy pierdyliardem progsów odpalonych w tle).

Jak na razie nie zauważyłem też zmian w płynności przy ustawieniach wymuszonych przez panel nvidi lub w samej grze

W planach przy odrobinie chęci ułożę scenariusz testowy i ponagrywam filmiki z rożnymi ustawieniami

Zdajesz sobie sprawę iż trochę Cię podpuszczam?

Trochę już czasu walczę w Tarkovie i z Tarkovem i tak jak mówisz - Bój się testować ;)

Ale bardzo chętnie przeczytam (obejrzę) testy aby upewnić się że to gra ma problemy a nie moja rozchwiana psychika.

29 minutes ago, szafir1978 said:

Zdajesz sobie sprawę iż trochę Cię podpuszczam?

Ale bardzo chętnie przeczytam (obejrzę) testy aby upewnić się że to gra ma problemy a nie moja rozchwiana psychika.

W Tarkova gram może 2 góra 3 tygodnie. Na początku myślałem że po prostu jestem nobem, że trzeba się przyzwyczaić do rozgrywki, że bycie błotem dla innych to normalka, że przyjmowanie dziesiątek kul w czape i pozycja leżąco-śmierdząca to normalka na początku, że celować nie umiem. No i jeszcze te dziwne przycinki, jakaś taka grafika nie ładna i że to pewnie kwestia ustawień detali lub mojego kompa.

No ale jak w końcu pakuje cały magazynek w głupiego skava, który wypina się do mnie pośladkiem, następnie odwraca się  i mi szczela w pysk po czym to ja przyjmuje pozycje leżącą to daje do myślenia i już wiem że coś się dzieje... szukam odpalam komende "fps 1" i juz mam pewność, że to nie kwestia rozchwianej psychiki.

Pozostaje jeszcze pytanie. Czy da się to ogarnąć poprzez optymalizacje ustawień ?. Dopiero ogarniam youtuba i forum szukając rozwiązań od dwóch dni poświęcam wieczorem przed grą 20 minut na próbowanie tego co ludzie wypocili i nie widzę poprawy.

Więc nie ogarnąłem zupełnie, że mnie podpuszczasz :).

Testy zacznę od wertowania forum i czytania o wszelakich błędach ale już czuję w swoich starczych kościach, że próżna nadzieja na ten czas, żeby to ogarnąć. Jeżeli dojdę do jakich kolwiek pozytywnych rozwiązań to podziele się informacją napewno :)

do zobaczenia gdzieś tam, byleby nie na "szorlajnach" bo poniżej 30fpsów to ja się nie zabieram za granie.

• 1 month later...
6 hours ago, SMrozik said:

Spróbuj zmienić ustawienia według tego nagrania. Sprawdź czy masz antyaliasing na FXAA maksymalnie, bo reszta (przynajmniej na początku patcha) była krzywdząca dla klatek. Ale raczej nie ma co spodziewać się szału, na oko procesor jest wąskim gardłem (Tarkov jest CPU-żerny). Jak nic nie da się zrobić możesz spróbować zmniejszać rozdzielczość w grze, jeśli jeszcze tego nie robiłeś.

On 5/7/2018 at 11:53 AM, Koyek said:

Spróbuj zmienić ustawienia według tego nagrania. Sprawdź czy masz antyaliasing na FXAA maksymalnie, bo reszta (przynajmniej na początku patcha) była krzywdząca dla klatek. Ale raczej nie ma co spodziewać się szału, na oko procesor jest wąskim gardłem (Tarkov jest CPU-żerny). Jak nic nie da się zrobić możesz spróbować zmniejszać rozdzielczość w grze, jeśli jeszcze tego nie robiłeś.

A czy możesz mi powiedzieć które ustawienia na karcie zmienić bo nie mogę dość z tego filmiku. Zmiana rozdzielcości dodaje ale strasznie ciężko się gra na małej rozdzielcości.

4 hours ago, SMrozik said:

A czy możesz mi powiedzieć które ustawienia na karcie zmienić bo nie mogę dość z tego filmiku. Zmiana rozdzielcości dodaje ale strasznie ciężko się gra na małej rozdzielcości.

Wchodzisz w Panel sterowania NVIDIA -> Zarządzanie ustawieniami 3D (panel boczny) -> Ustawienia programu (środek ekranu) -> wybierasz program do dostosowania (EFT) i zmieniasz:

1. Maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek -> 1

2. Tryb zarządzania energią -> Preferuj maksymalną wydajność

3. Filtrowanie tekstur - optymalizacja anizotropowa próbki -> Włącz

4. Filtrowanie tekstur -> Wysoka wydajność

5. Filtrowanie tekstur - optymalizacja trójlinowa -> Włącz

6. Optymalizacja wątkowa -> Włącz

7. Synchronizacja pionowa -> Wyłącz

Pamiętaj, żeby sprawdzić jak bardzo będzie grzał Ci się laptop, wiadomo jak w większości jest z chłodzeniem, szkoda żebyś okupił 10 klatek kosztem spalenie laptopa. Najwięcej dają same ustawienia wewnętrzne gry i oczywiście rozdzielczość.

Witam

Zastanawiam się nad kupnem EFT od paru dni, czy mógłby mi ktoś napisać czy pójdzie mi EFT? Jeśli tak to na jakich ustawieniach?

Procesor: Intel Core  I5-6600K

Pamięć RAM: 8GB

Karta Graficzna: GTX 980 Ti 6gb

Edited by Gonzo_

3 hours ago, Gonzo_ said:

Witam

Zastanawiam się nad kupnem EFT od paru dni, czy mógłby mi ktoś napisać czy pójdzie mi EFT? Jeśli tak to na jakich ustawieniach?

Procesor: Intel Core  I5-6600K

Pamięć RAM: 8GB

Karta Graficzna: GTX 980 Ti 6gb

Pójdzie bez problemu, przydałoby się tylko dodatkowe 8GB ramu. Przewidzieć na jakich ustawieniach będziesz mógł grać się nie da, bo w przypadku EfT jest to loteria.

• 1 month later...

Tam parę postów wyżej linkowaliście różne rozwiązania na spadki FPS.

Jestem autorem wpisu na DP.

Nie róbcie jednego - jeżeli to dysk talerzowy, nie wolno ustawiać pliku stronicowania na dwóch partycjach tego samego dysku na raz. To potrafi być źródłem poważnych problemów wydajnościowych.

Najlepiej ustawić na początek dysku, i tylko partycję na której nie mamy gry.

Lub jeśli taki posiadamy, to na inny dysk.

Chyba ze mamy SSD, to powinno wystarczyć że na nim będzie plik wymiany. Choć to trochę mocniej obciąża dysk.

14 hours ago, deton24 said:

Najlepiej ustawić na początek dysku, i tylko partycję na której nie mamy gry. 

Tutaj ma duże znaczenie fragmentacja danych. Nie widzę problemu aby mieć tylko 1 partycje.

14 hours ago, deton24 said:

Chyba ze mamy SSD, to powinno wystarczyć że na nim będzie plik wymiany. Choć to trochę mocniej obciąża dysk.

Plik wymiany zawsze obciąża dysk niezależnie czy to SSD czy talerzowy. Na SSD zapewne tego nie odczujesz.

Plik wymiany najbardziej daje się we znaki na dyskach talerzowych,  przy małej pamięci RAM a jak do tego PF jest ustawiony na auto lub ma gigantyczny stały rozmiar....

To co bym proponował osobą z małą ilością pamięci RAM, to dokupić więcej :)... ewentualnie sprawdzić ile pożera EFT i ustawić na sztywno tak by plik wymiany miał mały zapas.

• 5 weeks later...
14 hours ago, ThePeres said:

Hej, mój setup to: gtx 770 2gb, i5 4670, 16GB RAM. Czy gra ma szanse działać na jakkolwiek respektowalnych fps?

Nie powinno być problemu, by grać na niskich ustawieniach. Znajomy na podobnym sprzęcie ma około 80 fps na każdej mapie poza shoreline.

Hej, planuję kupić grę w tym / next miesiącu.

Graf - GeForce GTX 1050

Intel i5-6500 3.20GHz

8GB Ramu.

Na jakich ustawieniach mniej więcej pójdzie? I czego się wystrzegać, żeby nie przegryzło się przez ram?

Dzięki za odpowiedzi!

Intel Xeon E3 1231 v3 @ 3.40GHz

gtx 1070 ti

8 gb ram

Gra mi freezuje na każdych ustawieniach mimo fpsów na stałym poziomie 60-100. Jedynie na factory działa płynnie

Jest to wina zbyt małej ilości ramu? Zainstalowałem memory cleaner z poradnika na yt i pomogło tylko trochę(Freezy zmniejszyły natężenie ale dalej uniemożliwiają wygodne granie na innych mapach niż factory

• 2 weeks later...

Najprawdopodobniej masz za mało pamięci ram, u mnie było to samo, dropy niesamowite bez względu na poziom detali, teraz mam 12 GB ram i jak ręką odjął. Wszystko na ULTRA oprócz AA i mam stałe 60FPS (vsync on).

• 1 month later...

Witam jak będzie działał EFT na tym sprzęcie :

Procesor Intel® Core™ i5 8gen 8300H 2,3 - 4,0 GHz

Pamięć RAM 8 GB, DDR4 2400 MHz

Grafika nVidia® GeForce GTX 1050 + Intel HD Graphics 630

Pamięć karty graficznej 4 GB

Dysk twardy 1000 GB,

Dodatkowy dysk 128 GB SSD

Oczywiście będzie dołożone dodatkowe 8 GB ramu.

14 hours ago, SMrozik said:

Witam jak będzie działał EFT na tym sprzęcie :

Procesor Intel® Core™ i5 8gen 8300H 2,3 - 4,0 GHz

Pamięć RAM 8 GB, DDR4 2400 MHz

Grafika nVidia® GeForce GTX 1050 + Intel HD Graphics 630

Pamięć karty graficznej 4 GB

Dysk twardy 1000 GB,

Dodatkowy dysk 128 GB SSD

Oczywiście będzie dołożone dodatkowe 8 GB ramu.

Ptocesor padaka, niby bedzie dzialac, ale jak to juz inna sprawa.

• 4 weeks later...

Ten temat kompletnie nie ma sensu, bo u jednych eft na syfiastym pc chodzi w 60fps, a u innych na bardzo dobrej maszynie w 30fps XD

Na r9 280x + niekręcony i5 2500k 40-50fps na wysokich na customs/shoreline.

i5 8400 + gtx 1080 = 50-60fps na wysokich na customs/shoreline XD

tymczasem wiedźmin 3 chodzi na ultra w 100-130fps...

Ofc w obydwu przypadkach 2x 8gb ramu + gra na ssd

Edited by Yolocaust00

• 2 months later...
On 12/24/2018 at 8:58 PM, marcin11017 said:

Siemanko, czy z Phenomem II X4 965, HD6870 i 8G ramu jest w ogóle sens podchodzić do zakupu? :)

Ja dziś odpaliłem sobie 14 dniową wersję na:

i3 - 3,7GHz

8 giga ram

GTX 760

Ogólnie by było całkiem nieźle na low detalach (tylko tekstury medium) i miałem te 50-60 klatek, ale podejrzewam, że przez to 8 giga ramu miałem straszne dropy i ścinki, które uniemożliwiały granie.