Jump to content

Spadki FPS / Loading-crash / Zużycie RAM

Archibald
 Share

Recommended Posts

Ja mam i7 3770 , 16GB oraz GTX 660 , wszystko stoi na win 8.1 i też mam spadki na customs. U mnie niestety , ale przejście na DX11 poszło w drugą stronę. Ja chwilę obecną staram się nie grać bo się nie da. Mam chwilowe spadki do 20-25, ale jak grasz wyskoczy i będzie "kisiel" to wiadomo jak się skończy. Ja gram na low i ledwo wyciąga 30 klatek, ja jestem cierpliwy, ale jeśli w otwartej becie to samo, która ma być pod koniec roku to będę się poważnie zastanawiać nad "przekazaniem".

• Like 1
  • Upvote 1

2 hours ago, junx said:

Ja mam i7 3770 , 16GB oraz GTX 660 , wszystko stoi na win 8.1 i też mam spadki na customs. U mnie niestety , ale przejście na DX11 poszło w drugą stronę. Ja chwilę obecną staram się nie grać bo się nie da. Mam chwilowe spadki do 20-25, ale jak grasz wyskoczy i będzie "kisiel" to wiadomo jak się skończy. Ja gram na low i ledwo wyciąga 30 klatek

Wrzuć proszę zrzut ekranu konfiguracji grafiki w EFT, bo aż się nie chce wierzyć żebyś miał tak niskie FPSy.

Może te chwilowe spadki gdy widzisz gracza to kwestia połączenia internetowego? W "normalnej" grze nigdy by mi to przez myśl nie przeszło, ale EFT to nie jest normalna produkcja.

Wytłumaczę dlaczego:

Brałem kiedyś udział w evencie z developerami - na Customs rzucili 4 devów i 16 scavów, czyli 20 graczy. I mimo że momentami nikogo nie widziałem na ekranie, fpsy spadły mi do 20. A gdy połowa graczy się zawiesiła lub wywaliło ich z serwera to fpsy wróciły do 60.

Edited by Kmieciu

@Kmieciu tu nie ma co pokazywać. Wszystko na low i 1920x1080. Wyłączone mam v-sync (co dało kopa około 10 klatek) na shoreline. Customs'y dalej nie grywalne, wystarczy iść przez most lub na róg akademika lub plac zabaw. Inne mapy jakoś "trzymają" 30 klatek, osobiście coś mnie strzela, gdy słyszę, że działa im ok skoro nie działa. Sami siebie oszukują, wystarczyło mi obejrzeć stream u konnor'a (chyba tak się pisze) i już mam pewność, że jest dobrze tylko na "papierze" poza tym jest do du**.

Ludzie ogarnijcie się i nie mówcie, że Wam działa dobrze gdy gra nie ma optymalizacji. Przy Alfie rozumiem, ale gdy zaraz beta i takie coś, nawet łosiu się śmieje, że ma chyba gtx 1070/80 i ma spadki klatek. 

Dziękuję. 

• Like 1
  • Upvote 1

33 minutes ago, Kmieciu said:

OK. Chciałem pomóc, bo sprzęt mam słabszy (I5 2500K), a FPSów 60-40.

W trybie offline bez botów masz identyczne wyniki?

Kmieciu, dasz tez od siebie potwierdzenie?

Właściwie określenie "stabilne" klatki w przedziale 40 - 60 to irracjonalność... stabilne może być konkretne 40, ewentualnie średnia między 60 a 40 FPS. Jak wiemy czujemy różnice między 40 a 60 FPS... więc stabilność to niezmienna.

W mojej sytuacji na LOW z podobnym do Twojego (Kmieciu) prockiem, bez 16 GB RAM nie mam stabilności. FPS to raz 50 a raz 20 albo dropy do 1. Cyrk zaczyna się przy moście oraz dalej a zwłaszcza im więcej dzieje się na mapie... ale nie ma co wytykać tego na konkretne lokacje bo to jest śmieszne... To nie mapy z A2 czy A3 od Bohemii.

Cała mapa Customs powinna śmigać jak Factory. Tam się do FPS nie przyczepię.

Edited by Archibald

16 hours ago, Archibald said:

FPS to raz 50 a raz 20 albo dropy do 1.

No widzisz. U mnie nie ma dropów do 20 czy do 1.

Czasami są dropy do 42-43. Np. gdy zaczynam celować lunetą. Coś tam musi ekstra doczytać, bo po chwili fps wracają do 60 (mam włączony limit). Co ciekawe jeżeli siedzimy w tym samym miejscu i spróbujemy znów celować, to drugi raz dropa nie ma. Jeżeli się przemieścimy, to jest drop. Zupełnie jakby gra doczytywała większy obszar dookoła gracza.

Wiadomo, jest to odczuwalne ale na rozgrywkę zbytnio nie wpływa.

Było gdzieś na stronie info w jakimś poście, że Unity ma buga związanego z celowaniem przez lunety (spada fps) i generowaniem trawy (nie generuje się jak powinna) - BSG miało się kontaktować z twórcami Unity by tamci wyeliminowali niektóre błędy, na które BSG nie ma wpływu...

4 hours ago, Kmieciu said:

No widzisz. U mnie nie ma dropów do 20 czy do 1.

Czasami są dropy do 42-43. Np. gdy zaczynam celować lunetą. Coś tam musi ekstra doczytać, bo po chwili fps wracają do 60 (mam włączony limit). Co ciekawe jeżeli siedzimy w tym samym miejscu i spróbujemy znów celować, to drugi raz dropa nie ma. Jeżeli się przemieścimy, to jest drop. Zupełnie jakby gra doczytywała większy obszar dookoła gracza.

Wiadomo, jest to odczuwalne ale na rozgrywkę zbytnio nie wpływa.

Gdybyś zobaczył moją rozgrywkę na obu PC (różne konfiguracje) i funkcjonalność tego samego produktu zmieniłbyś zdanie. Skoro problemy są u innych to nie ma co zamiatać tego pod dywan i twierdzić "u mnie jest ok więc... czas na zmianę PC". Zgodzę się z tym, ze gra może chodzić losowo ale skoro to ma definiować szczęście to w minimalnych tego na dopisali ;D

Mi osobiście gra po ostatnich patchach chodzi lepiej a wcześniej nigdy nie miałem opisywanych problemów( w żadnej lokacji na ultra FHD nie schodzi poniżej 60 fps. O dziwo zdaje mi się gra wciąga więcej VRAM niż RAM. Dlatego też zwiększenie pamięci tak jak kiedyś nic nie daje użytkownikom 8GB RAM. 

Z Moich odczuć gra wymaga min. 12 GB RAM, stronnicowanie 10 GB, 4 GB VRAM. 

• Like 1

8 hours ago, Kmieciu said:

@Archibald

Przetestuj jak ci chodzi Customs i Woods na takich ustawieniach (rozdzielczość nie ma wpływu) - w konsoli wpisz "fps 1" - bez cudzysłowów

2017-11-08%5B20-11%5D_(0).png.c944012d32

Zacznij od offline bez botów, potem spróbuj z botami.

Kmieciu, ja wierze w Twoje szczere intencje... mimo to gram kompletnie na LOW, a gra prędzej chodziła mi właśnie na podobnych ustawieniach, które podałeś w screen... teraz jest niestabilna. Nie mogę zdiagnozować problemu tak samo jak ludzie, którzy mają z tym problemy. Powiem więcej, przed tymi update w ogóle nie mogłem grac map na botach bo gra wywalała na 79% loading xD Dlatego tez przestałem pogrywać kompletnie. Czekam na jakieś zmiany żeby się nie frustrować tym, że wychylam się na faceta i dostaję kulkę bo poleciały drastycznie FPSy. Generalnie często odlagowuje mi freeza gry już gryzę piasek i zupełnie nie płaczę, że ginę (mam dystans do pikselowych karabinów). Nadal pozostaje jednak samoświadomość: Co by było gdybym miał stabilne FPS? :(

Fakt faktem mówię tylko o Custom. Woods nie robił mi aż takich problemów... przyznaje nie sprawdzałem, ale raczej każda powinna działać jak Factory?

Poczekam i zobaczę co się zmieni... moja piątka znajomych tez wstrzymała się z kupnem gry bo widzą jak ubolewam na FPSy, a że mamy podobne PC to nikt nie chce ryzykować kwotą 200 złotych - sam im odradzam i zalecam czekać. Kole mnie, że muszę to mówić bo EFT ma fajny klimat i założenia, ale takie są realia.

Edited by Archibald
  • Upvote 1

On 9.11.2017 at 9:51 AM, Kmieciu said:

Przetestuj jak ci chodzi Customs i Woods

Przetestowałem na Woods. Mimo 60-49 FPS (shadow mam na low). Przy spotkaniu gracza, kiedy się wychylił dostałem freez... na obrazku widać :D

2017-11-11[23-10]_244.4, -7.9, 128.4_0.4, 0.4, -0.2, 0.8 (0).png

• 4 weeks later...

@caleb59 u są te staty na zielono, ale co z tego gdy serwery nie są zoptymalizowane. Naprawiają bądź coś z serwerami zrobią to wtedy będzie dało się grać. Ja pograłeś kilka godzin i tylko raz udało się wyjść, reszta była wiadomo, a czego? Bo serwery są do du**. Jak można być już za drzwiami i zginąć ;/

Jeszcze pogram weekend i jeśli znowu będzie to samo do odpuszam do otwartej bety bo nie będę tracił sprzętu przez słabe serwery, które już dawno powinny być zoptymalizowane.

3 hours ago, junx said:

Jeszcze pogram weekend i jeśli znowu będzie to samo do odpuszam do otwartej bety bo nie będę tracił sprzętu przez słabe serwery, które już dawno powinny być zoptymalizowane.

Serio przejmujesz się sprzętem w zamkniętej Becie? Nawet w otwartej? Dopóki gra nie wyjdzie i nie będzie mieć premiery to nie ma co się przywiązywać do sprzętu i gotówki. Do tego czasu będziemy mieć pewnie jeszcze kilka razy wipy i wszystko od nowa :) Masz wersję EoD więc nawet jak stracisz wszystko to restarcik i jazda. Ludzie zapominają, że zamknięte testy nie są od dobrej zabawy tylko od testowania gry, zgłaszania błędów i wspomaganiu developerów.

@Fatumboba rozumiem twoją myśl, ale ile można to samo mówić i w dalszym ciągu nie naprawić tego samego od X czasu? 

Wiem , że mało osób robi grę, ale niech zrobią jedno a potem drugie. Jeśli będzie tak jak do tej pory to na otwarcie bety nie będzie dało się grać chyba przez tydzień czasu bo serwery "wybuchnął" od ilości osób. 

• Like 1

16 hours ago, junx said:

@Fatumboba rozumiem twoją myśl, ale ile można to samo mówić i w dalszym ciągu nie naprawić tego samego od X czasu? 

Wiem , że mało osób robi grę, ale niech zrobią jedno a potem drugie. Jeśli będzie tak jak do tej pory to na otwarcie bety nie będzie dało się grać chyba przez tydzień czasu bo serwery "wybuchnął" od ilości osób. 

Z tym otwarcie Bety to też bym się nie spieszył :D Akurat w tym przypadku nie jestem jakimś wielkim optymistom. Ewidentnie im nie idzie praca nad grą od strony technicznej. Wszystko zrobili fajnie, ale jeszcze trzeba dobrze to dopasować do aktualnych możliwości sprzętowych graczy.

Ja uważam,że przeliczyli się i projekt pod tym względem przerósł możliwości małego studia. Oczywiście liczę, że z tego wybrną.

Moja konfiguracja to i5 4670k , gtx 780 , 8GB RAM. Po nowym patchu Customs jest grywalne między 40-60 klatek reszta map stabilne 60. Wymiana których komponentów najbardziej polepszy wydajność gry?

O dziwo, również ostatnio udało mi się pograć... na Customs od 40-60 fps ale pewnie za chwilę coś się zepsuje więc nie zamierzałem się chwalić po kilku rajdach.

ALF. Ja CI tego nie potwierdzę... ale z tego co pisali inni "to 16 GB RAM powinieneś już dawno mieć w maszynie". Gwarancji raczej mieć nie będziesz :P

Nie wiem, mi ta cała sytuacja z rzekomymi optymalizacjami rozsadza mózg - rozumiem, że to jest beta i prace trwają ale nawet taki PUBG z mapą 100x takiej wielkości, której nigdy nie będzie w Tarkovie (nie oszukujmy się - free roam JEŚLI wyjdzie to będzie podzielony na sekcje z loadingami) działa o niebo płynniej, idąc dalej - The Division - aktualnie pojawił się patch 1.8 dodający masę nowego contentu i również taka sama sytuacja - gra działa pięknie, kolejny przykład to świat z GTA 5 - tam też jest multiplayer i mapa niszcząca swoją skalą i detalami cokolwiek co jest obecnie w Tarkovie poza modelami broni - można wymieniać w nieskończoność (tym razem nawet nie chciałem wspominać o Wiedźminie 3 bo oczywista oczywistość jak pięknie działa)...

Te gry działają bezproblemowo na GTX 970 a nawet starszych kartach przy ucięciu detali na wysokie lub średnie, do tego wyglądają lepiej i działają bezproblemowo - wszelkie bajki o ładowaniu dodatkowej kasy w podzespoły można sobie między bajki włożyć bo Tarkov nie ma absolutnie NIC na chwilę obecną co by rekompensowało obecne, słabe działanie gry...

Wszystkim osobom, które wierzą, że wsadzenie dysku SSD czy 16GB RAM magicznie naprawi problem radzę by lepiej się wstrzymały i czekały na dalszy rozwój gry, który idzie co prawda wolno ale nie można się sprzeczać, że BSG nic nie robi bo progres widać jak na dłoni - szkoda tylko że nie jest on całkowicie nakierowany na optymalizację/serwery i zaczynam zauważać, że wybór silnika Unity był wielkim błędem BSG i to on powoduje większość problemów i wolne tempo prac nad grą...

Edited by caleb59
  • Like 3